ОТКРИЙ СЕБЕ СИ И СВЕТА

Проф. Михаил Константинов. Ще изгоним ли фантомите

22 април 2016

 

Задължителен вот? По-скоро стимулиран
Мнозина питат ще промени ли въвеждането на задължителното гласуване с нещо изборния процес у нас. Но преди изобщо да започнем да говорим по този въпрос, трябва да уточня, че онова, което се предлага, не е задължителен вот, а по-скоро някакви мерки за стимулиране на гласуването, защото няма истинско задължение, ако няма санкции. И тъкмо заради това онзи вот, към който се отива,
всъщност не е
задължителен,
а стимулиран
Задължителното гласуване всъщност играе ролята на активна регистрация на избиратели. Защо мисля така? Защото е едно и също да махате някого от списъка или пък да правите списък само с тези, които са гласували. Такава всъщност е една от формите на активната регистрация. Създава се един базов избирателен списък на държавата, от който нататък могат да бъдат добавени хора, може и да отпадат и т.н.
В сравнение с френския модел, който много по-категорично изисква активно действие на избирателя, нашият се очертава по-мек. Във Франция задължително трябва да декларираш, че ще гласуваш следващата година, за да се регистрираш като гласоподавател, независимо дали си гласувал тази година, или не.
Често ми задават въпроса - с колко повече ще са избирателите при въвеждане на задължителен вот? Труден въпрос, защото шансът отговорът да се окаже верен е малък. Но има някои общи правила - когато по някакъв начин стимулирате гласуването, щети понасят партиите с твърди електорати, които и да са те. Защото се предполага, че техните електорати така и така са мобилизирани, със сигурност ще отидат до урните. Това е теорията. Ние обаче нямаме основание да мислим, че нещо кой знае колко ще се промени като електорален резултат, ако добавим примерно едни 400-500 хиляди гласа от стимулираното гласуване. Те вероятно ще се разпределят между останалите партии, така че не очаквам кой знае какъв свръхефект от това.
Иначе да се гласува на избори, е граждански дълг, така че мерките за повишаване на активността трябва да бъдат приветствани. Друг е въпросът какви точно са те. Стимулите във вид на томболи сме го виждали у нас -
приложиха ги
хората на царя
още през 2005 г. Но аз веднага мога да кажа какъв ще е основният резултат: тези пари за томболи ще се окрадат и някакъв кой знае какъв резултат няма да има.
Положителен ефект от въвеждането на задължителен вот е, че много точно ще се установи кой е гласувал и кой не. А единственият начин да разберете дали един човек е гласувал, е да се види има ли подпис, поставен в избирателния списък.
Задължителното гласуване дава шанс да се изчистят фантомите. Ще се прави проверка за двойно гласуване. Базата данни ще обхваща активно регистрираните, упражнили правото си на вот плюс гласувалите в чужбина, които активно се вписват в избирателните списъци малко преди или в самия изборен ден. Това са около 3-3,5 млн. избиратели в България и около 150-200 хиляди от чужбина.
Така на следващ вот списъците няма да съдържат 7 милиона имена с около 1 млн. фантоми,
а примерно 4
милиона имена,
което означава, че фантомите ще бъдат по-малко. Чувам все повече хора да казват: да гласуваме, за да потопим купените гласове. Но това може и да не се случи. Затова не съм убеден, че задължителното гласуване ще се отрази особено върху неполитическия, т.е. купения (корпоративен, етнически) вот.
И накрая искам
да развенчая един мит
- че в България се гласува малко. Това просто не е вярно! Ако гласуват 3,6 млн. при налични 6 млн. избиратели, каква е активността? 60 процента - не е толкова малко. В България с много малко изключения винаги се гласува над 50 на сто. За европейските мерки това е много добър показател, а ако се повиши още - още по-добре.
www.24chasa.bg/Article/5438243