ПОСТИЖЕНИЯ

Пианистката Мариета Петкова се представя на фестивала ММД в Русе

12 април 2016

 

Иде ли март родните меломани са наясно къде могат да чуят големи музиканти - на Мартенските музикални дни в Русе, естествено.
Фестивалите са били и са прекрасна възможност за изнасянето на специални програми от изявени професионалисти. Не един и два пъти на тези културни форуми се представят големи български музиканти, които работят зад граница.
Всъщност, границите за музикантите са паднали много отдавна, и преди тези, осмислени от идеологиите и прокарани в политики от политиците.
И ако представители на някои гилдии са по-напред от други в погледа към кариерното развитие на професионалиста и свободата на неговия избор, то това са - музикантите.
Оркестрите по света открай време работят с най-изявените професионалисти. Особено радостно е, че, тук и там по света, през 21 век, концертмайстори са и български музиканти.
Концертмайстори са и Веско Ешкенази, и Васко Василев, и Светлин Русев, и другимузиканти, които, почтенността и коректността изискват да не бъдат само споменати, кратко и само с име, а забелязани през програмите и дейностите, които реализират.
Без съмнение, сред най-ярките имена на българското музикално творчество, пребиваващи в Нидерландия, са и Веско Ешкенази, и Мариета Петкова.
И ако Веско Ешкенази много често в последно време радва в България с изявите си, то пристигането на Мариета Петкова през 2016 в Русе е особена чест за града и фестивала.
Голямата българска пианистка има наситена програма с концерти по цял свят. Може да я чуеш „на живо” някъде по света, избираш си в интернет къде и кога: нали музикатата и духовното разтварят или „разяждат” граници.
Родена е през 1968 в Русе. Има златен медал от Консерваторията по пиано (1980). През 90-те години пътува в Европа. Трайно се установява в Нидерландия. Специализира при Jan Wijn в Sweelinck Conservatorium в Амстердам.
Пианистката реализира участия като солист с оркестри в Нидерландия, Швейцария, Франция. Свири с оркестрите на Лозана и Щутгарт, с филхармонията в Рьотлинген.
Мариета Петкова изнася концерти в Европа,САЩ и Япония. На тях звучат произведения на Моцарт, Бетовен, Шуберт, Шуман…
Събитие за родния меломан е нейната поява и на фестивала Мартенски музикални дни, където представя за публиката произведения на композиторите Скрябин, Бах, Шопен.
В Русе звучи прекрасна музика и в същото време духовното е предложено в контекста на благотворителната кауза.
Не е толкова често срещано музикантите да се отдават на благотворителни каузи и проекти. И затова пристигането на родна земя на известната пианистка с идея за благотворителност двойно провокира интереса ни.
В рамките на Мартенски музикални дни публиката има удоволствието да чуе благотворителния концерт в памет на русенския учител по химия Яким Петков.
Дарението на Мариета Петкова е за талантливи деца на СОУ „Христо Ботев”, където е преподавал Яким Петков, нейният баща, както и за НУИ „Проф.Веселин Стоянов” – родното училище на Мариета.
Така е по-разбираемо и защо сме толкова силно впечатлени от появата й пред родна публика и в родния Русе: заради родния край, родния дом и родното училище.
Талантливите музиканти с успешна кариера в чужбина в един момент се завръщат в родния край. Буди възхищение. С делата си те доказват, че родният край е част от тяхната идентичност, която никой не може да отнеме или промени.
Впрочем, от информации разбираме, че пианистката е впечатлила още преди да замине нанякъде и остане задълго в Нидерландия. От края на 80-те има награди в Италия, България, Португалия, Австрия.
Какво показва пианистката Мариета Петкова може да забележим или оценим и от отзиви в пресата за нейни концерти по европейските сцени.
Швейцарският „Журнал дьо Женев” отбелязва: „В изпълнението й намираме всичко, което можем да очакваме от една великолепна интерпретация: дълбока страст, полъх на лудост, поезия, изключителна техника”. Изпълнила е произведение на Шуман.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”