КАЛЕЙДОСКОП

Кампания „Открий български талант“ в Аржентина

07 април 2016

 

 
Гражданската асоциация „Българите в Аржентина“ лансира  нова инициатива. Тя е насочена към разкриване и представяне на творци от региона на Латинска Америка.
 
В полезрението ни попадат хора, изявяващи се в различни области на изкуството, които са българи или от български произход. Смятаме, че на всеки съотечественик, който твори в дадена област, трябва да се даде шанс да бъде опознат и оценен по достойнство.
 
С кампанията „Открий български талант“ асоциацията си е поставила задача чрез своето интернет радио „Моята България“ и с информационния си портал да популяризира творци. Имаме желание да направим презентации, интервюта, документални филми.
 
Първата стъпка в новото начинание е специално предаване на радиото, посветено на Ана Мария Миткофф - авторка с български корени, намерила своето призвание в литературата. .
 
Ана Мария Миткофф е дъщеря на български емигрант. Родена е във Фрай Бентос, Уругвай. По-късно се установява в Мар дел Плата, Аржентина, където живее до днес. През 2010 год. излиза първата й книга „Носталгии по Фрай Бентос“.
 
В тази малка книжка оживяват анекдоти, персонажи, места. Нейното произведение има голям отзвук. Излизат няколко издания. По време на среща на върха на президенти на държави в Южна Америка екземпляр от нейната книга е подарен и на уругвайския държавен глава.
 
В интервюто, дадено за интернет-радиото, г-жа Миткофф разказва за живота си и своята първа книга. Творбата й, част от трилогия, е история на дългия път в търсене на корените. В нея е вграден споменът за баща й, българският емигрант, който й показва пътя в живота и чийто дух я води през пространството до родната земя. Една история на мълчания, мечти и самота.
 
В края на интервюто г-жа Миткофф благодари за предоставената й от Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“ възможност за изява и пожелава дълъг живот на интернет-радиото „Моята България“.
 
Представянето на неизвестни досега наши творци в чужбина е още един начин за преоткриване на духовност и събуждане на национална гордост.
 
 
 
Информацията е изпратена от г-жа Ася Иванова, председател на Гражданска асоциация “Българите в Аржентина” - Буенос Айрес.