КАЛЕЙДОСКОП

Президентът Плевнелиев се срещна с българската общност в Аржентина

10 февруари 2016

 

Посещението на българския президент Росен Плевнелиев в Република Аржентина се състоя от 3 до 5 февруари т.г. Визитата на президента беше делова, но включваше и среща с представители на българската общност в Аржентина.
 
В просторната зала в хотел „Шератон“ се събраха българи и потомци на българи, живеещи в Аржентина. Повечето бяха от Буенос Айрес, но част от присъстващите дойдоха и от провинциите Чако и Чубут, отдалечени на разстояние от по над 1500 км от столицата.
 
Президентът се появи в уречения час с делегация, включваща министри и заместник-министри, бизнесмени от водещи браншове.
 
Пръв пред събралите се говори посланикът на България в Аржентина, г-н Максим Гайтанджиев, който обяви посещението за знаково, тъй като тази година се навършват 85 години от установяването на дипломатически отношения между България и Аржентина. Той представи пред високите гости българската общност в латиноамериканската страна.
 
От своя страна българският президент изрази задоволство от посещението си в Аржентина в качеството си на първия държавен глава от държава от ЕС, който ще бъде приет от наскоро избрания президент на Аржентина Маурисио Макри.
 
След това г-н Плевнелиев подкани присъстващите сънародници да задават въпроси и ги увери, че няма да пропусне да разговаря и да се снима с всеки един от тях, който пожелае.
 
Веднага се създаде непринудена, предразполагаща атмосфера. Официалните гости се смесиха с българите от общността. Разговорите протекоха с много настроение. Най-голямо беше струпването около президента. Всички искаха да разменят няколко думи с него и, разбира се, да си направят снимка за спомен. Г-н Плевнелиев не отказа на никого тази възможност.
 
Оказа се, че дори незнанието на българския език, в някои случаи, не е пречка, при огромното желание за общуване.
 
Гражданската асоциация „Българите в Аржентина“ се възползва от възможността да вземе кратко интервю от президента Плевнелиев за създаденото наскоро от сдружението интернет радио „Моята България“. На следващия ден интервюто беше излъчено по Българското национално радио: http://bnr.bg/post/100654976
 
На втория ден от посещението в Аржентина, по обяд и по негово лично желание, президентът поднесе венец пред бюст-паметника на Васил Левски. Монументът се намира в красив, голям парк в Белграно - един от най-престижните квартали на Буенос Айрес.
 
Пред паметника за случая се събраха съотечественици, официални лица от аржентинска страна и журналисти от различни медии. Почетен караул от гвардейци изпълни съответния ритуал. Президентът се поклони пред паметника на революционера.
 
Президентът Плевнелиев благодари на всеки един от дошлите за случая сънародници и се сбогува с тях, не пропусна да ги увери, че българската държава прави и ще продължи да прави всичко възможно да чувстват те винаги тяхната принадлежност към Родината.
 
Третият ден от визитата на българския президент бе посветен на делови и работни срещи с участието на представители на различни отрасли на българската индустрия със съответните такива от аржентинска страна, след което той отпътува от страната.
 
Посещението на президента Плевнелиев в Буенос Айрес безспорно ще допринесе за развитието на двустранните отношения между България и Аржентина в различни области. За българите от диаспората тук ще остане споменът за срещата и възможността да общуват по приятелски начин с българския държавен глава, да споделят мисли и мечти, желания, болки и тежнения.
 
Ася Иванова, председател на Гражданска асоциация “Българите в Аржентина” - Буенос Айрес