КАЛЕЙДОСКОП

„Открий България” в провинция Чако, Аржентина

17 ноември 2015

 

Сдружение „Българите” – Буенос Айрес представи изложба в Роке Саенс Пеня
На 23, 24 и 25 октомври 2015 год. в гр. Роке Саенц Пеня, провинция Чако се състоя вълнуващо събитие. Гражданската асоциация „Българите в Аржентина“ от Буенос Айрес представи на широката общественост в този град своята изложба „Открий България“. Създадена за кампания със същото име, лансирана от Асоциацията в края на миналата година с цел популяризиране на България в Аржентина, изложбата се състои от 12 тематични платна. Всяко от тях разкрива сбито и лаконично определен аспект на нашата страна – обществено устройство, природни дадености, историческо наследство, традиции и обичаи, известни личности, фолклор, национална кухня и т.н.
Културното мероприятие се проведе неслучайно в тази отдалечена на около 1200 км от Буенос Айрес провинция. В град Роке Саенц Пеня се намира най-старата българска общност в латиноамериканската страна. Там е създадено дружеството „Христо Ботев“, обединяващоразлични поколения от наследници на българи-емигранти. В същия град се намира и единственият в Аржентина бюст-паметник на революционера. Експозицията бе подредена в просторния салон на Културния дом на града, предоставен така любезно на Асоциацията за случая от общинската администрация и кмета г-н Херардо Сиполини.
Откриването на изложбата започна с пресконференция на местните медии. Дошлите журналисти от различни вестници, радио и телевизия засипаха с въпроси представителите на дружеството от аржентинската столица, които им разясниха обстойно и последователно целите на кампанията „Открий България“. Медиите бяха информирани и за престоящата прожекция в рамките на изложбата на документален филм за българските будители, продукция на Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“, по повод Деня на народните будители.
Експозицията стартира при голям интерес от страна преди всичко на наследниците на българи от общността в Саенц Пеня и други населени места. Сънародниците ни с вълнение коментираха видяното, асоциирайки го с грижливо съхранените спомени от разказите на техните предци.Изложбата предизвика голям интерес и сред другите националности, съставляващи населението на града. Заинтригувани от широко отразеното в обществените медии културно събитие, дойдоха посетители не само от нашата диаспора, но също представители на останалите общности и гости от други провинции и страни, любопитни да научат повече за България. По изключение първоначално обявеното работно време на изложбената зала беше удължено така, че на обявените дати всички желаещи да могат да разгледат експозицията.
Сред официалните гости, удостоили с внимание тридневния празник на българската култура особено заслужава да се изтъкне д-р Алисия Ганя де Сиполини – представител на Министерството на културата и народната просвета в Роке Саенц Пеня. Тя не само щедро отвори вратите на престижния Културен дом в центъра на града, но осигури всичко необходимо за нуждите на Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“.
При закриването на изложбата представителката на аржентинската администрация бе отличена с почетна грамота от Асоциацията за решаващия й принос в успешно реализираното културно мероприятие. От своя страна д-р Ганя дари на дружеството от Буенос Айрес изключително ценни исторически материали, събирани от нея с години и касаещи българската общност в Саенц Пеня, с автограф и посвещение.
И не на последно място трябва да се спомене за безкористната помощ и съдействие на една представителка на българската общност от този град – г-жа Росита Ценофф (по съпруг Колефф), внучка на български емигранти. Ревностен радетел на всичко наше, тя е научила езика ни от своите баба и дядо и го е съхранила до днес, предавайки го на своите деца, внуци и всички заинтересовани. За представителите на Асоциациятапрез тези три незабравими дни тя бе неуморен гид, съветник, помощник и много повече от това. Без нейната неоценима подкрепа успехът на празника едва ли би бил възможен.
Реализираното първо по рода си от този характер представяне на България в Чако – северна провинция на Аржентина следва утвърдилата се вече традиция в дейността на Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“ да популяризира родната култура и да помага за съхраняването на националния дух в българската общност.
Информацията е изпратена от г-жа Ася Иванова, председател на Гражданска асоциация “Българите в Аржентина” - Буенос Айрес