КАЛЕЙДОСКОП

Градим мостове. Буенос Айрес – Монтевидео

11 юни 2015

 

За празниците на българската култура представители на Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“ посетиха Монтевидео. Срещнаха се и разговаряха с българи, живеещи в Уругвай. Общността там не е голяма, но затова пък интересът към Родината е значителен. Преди известно време беше иницииран курс по български език. Води го г-жа Людмила Иванова - една българка, дошла в страната преди три месеца. Въпреки своите ангажименти, тя любезно се е съгласила да отдели от своето време и да предаде на учениците познанията си по езика. За нуждите на курса, Асоциация „Българите в Аржентина“ дари дискове с интерактивни уроци „Самоучител по български език“, предоставени от Държавната агенция за българите в чужбина за подобни цели. В рамките на посещението в Монтевидео беше показан документалният филм „Солунските чудотворци“, за живота и мисията на Светите братя Кирил и Методий, продуциран и реализиран от Асоциация “Българите в Аржентина”.
Една от мечтите г-н Борислав Иванов - млад програмист, дошъл сравнително наскоро в Монтевидео от Германия, където е завършил образованието си, е и сънародниците в Уругвай да създадат своя организация. Като студент е участвал в основаването на организация на българи и затова желае да приложи опита си в подобно начинание на уругвайска земя. Запозна ни с двама бъдещи ученика за курса по български – това са синовете му. Те са още деца, но желанието и на двамата родители е да ги научат още от малки на нашия език. От своя страна нашата Асоциация се ангажира да оказва съдействие и всячески да помага за сдружаването на българите в Уругвай. 
Оъсществихме и друга интересна среща.Запознахме се с д-р Алфонс Емануилоф – Макс, доктор по философия и политически науки, писател и журналист. Роден е в България, но на 19 год. обстоятелствата го принуждават да напусне Родината. От дълги години живее в Уругвай. Написал е много книги, някои от които са с голяма стойност в областта на международната политика.
Д-р Алфонс Емануилоф – Макс беше така любезен да ни покани на среща-обяд в един от най-престижните клубове в Монтевидео – клуб „Уругвай“, в чийто управителен съвет участва. Клубът се помещава в изключително красива и внушителна сграда, построена през 1888 год. в центъра на града. Разговорът продължи няколко часа и въпреки многообразието на темите, неизменно се намираше връзката, общото с България, за която, макар да не е пребивавал там от много време, домакинът ни беше отлично осведомен. На раздяла д-р Макс дари организацията ни с две свои книги, с авторско посвещение.
Посещението в Монтевидео продължава една от основните линии, възприети от Гражданска асоциация “Българите в Аржентина”, а именно - да работи за сближаването и интеграцията на българите в Латинска Америка.
Информацията е изпратена от г-жа Ася Иванова, председател на Гражданска асоциация “Българите в Аржентина” - Буенос Айрес.