КАЛЕЙДОСКОП

Среща на сдруженията на българите в Аржентина

26 ноември 2014

 

 
На 15 ноември т.г. под патронажа и по покана на посолството на Република България в Буенос Айрес в сградата на дипломатическата мисия се събраха на среща-разговор дружествата на българите в Аржентина.
В проявата участваха представители на сдружения на сънародниците в Буенос Айрес, Берисо, Роке Саенс Пеня, Лас Бреняс, Комодоро Ривадавия.
Сред участниците в проявата бяха и г-жа Антония Маджарова, един от най-изтъкнатите артисти на Аржентина в сферата на кукления театър и г-жа Диана Алчех, позната като архитекта на българската база в Антарктида.
В основата на инициативата на посолството беше обявената от Гражданското сдружение „Българите в Аржентина“ идея за изработване и осъществяване на координирана  кампания за популяризиране на българската култура в Аржентина – „Oткрий България!“
Лидерите на сдружението Ася Иванова и Иван Цанков представиха пред събралите се своите виждания за сътрудничество между организациите и най-новия си проект. 
Участниците в срещата приветстваха идеята. Тя включва реализиране на конкретни проекти в национален мащаб. Изразено бе желанието срещата да стане традиционна.
Оценена бе необходимостта от обмяна на опит и идеи за работата на дружествата и осъществяването на съвместни инициативи.
Гражданското сдружение „Българите в Аржентина” представи на срещата и идеи за два други проекта: единият е за изготвяне на регистър на българските граждани с акцент върху браншовата им реализация, а другият - за създаване на филм, посветен на живота на именити българи в Латинска Америка.
Участниците в срещата се запознаха с подготвената от Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“ изложба от 12 постера, създадени под мотото на кампанията „Открий България“. Постерите предлагат информация за България с поставен акцент върху култура, история, спорт, кухня и др.
Тази изложба може да бъде показана на различни места в Аржентина и от организациите на българите в страната, което на практика да заздрави общуването и взаимодействието помежду им.
В информация на посолството на Република България в Аржентина