КАЛЕЙДОСКОП

Новата учебна година в Акександруполис и Ксанти, Гърция

02 октомври 2014

 

 
Проведени бяха церемонии по откриване на първия учебен ден в Българските неделни училища в Александруполис (28.09.2014 г.) и Ксанти (29.09.2014 г.) към Културно-просветното дружество на българската общност в Александруполис. Учителите в българските училища в Александруполис и Ксанти са си поставили амбициозната задача да обучават децата на родния език, история, география и култура. И двете училища носят името на Апостола на свободата „Васил Левски”.
 
В рамките на двете церемонии основното разбиране бе, че училището е мястото, в което градим чувството си за принадлежност към обществото, творим бъдещето си, развиваме знанията и уменията си за живот в една мултикултурна среда. Важно място при формиране на ценностната система има не само жаждата за нови знания, но и толерантността и съпричастността към съдбата на другия. Тези училища и знанията, които получават учениците в Северна Гърция в тях, изграждат мостове за по-доброто разбиране между съседите.
 
Председателят на управителния съвет на Културно-просветното дружество г-жа Илияна Власакиду откри церемониите в двете училища. Прочетени бяха и приветствени слова от името на генералния консул на България в Солун г-н Васил Вълчев по повод началото на учебната година в двете училища. В духа на българските обичаи всички ученици и техните родители бяха посрещнати с питка и мед, за да е успешна новата учебна година. Бе представено накратко и учебното съдържание по български език за отделните класове, формирани на база владеене на езика.
 
Училището в Ксанти започва своята работа тази година, има създадена добра организация на място, начинанието е добре прието от местните граждани, както и е регистриран значителен интерес към изучаването на български език, което е добра предпоставка за доброто бъдещо развитие на дейността му.
 
На церемониите присъстваха освен децата и техните родители, представители на местните власти, на Генералното консулство в Солун, а в Ксанти присъства и представител на Бюрото на МВнР на Гърция в Комотини.
 
Информацията е пристигнала от Генералното консулство на Република България в Солун, Гърция