КАЛЕЙДОСКОП

Празници на българската култура в Буенос Айрес, Аржентина

18 юни 2014

 

 
Тържествата започнаха на 24-ти май. Дадено бе началото на седмицата на българската култура, определена с нормативен документ, която се провежда под патронажа на посланика на Република България в Република Аржентина.
 
Празниците бяха реализирани с усилията на следните организации: Аржентино-българската фондация, Асоциация “Българите в Аржентина” от Буенос Айрес, и Културното дружество “Иван Вазов” от Берисо.
 
На откриването присъства посланик Максим Гайтанджиев, а от аржентинска страна официални представители бяха г-н Хуан Сарафян – президент на Федерацията на аржентинските общности и г-жа Мария Гонзалес Руко – журналист.
 
На фона на химна “Върви, народе възродени” приветствие към събралите се българи и потомци на българи отправи г-н Стоян Михайлов, втори секретар и консул в посолството. Той говори за това какво е 24-ти май за българския народ и защо този празник е наричан “най-българския”.
 
 
В залата беше подредена изложбата “Светите равноапостоли Кирил и Методий и българо-византийско културно общение”, представена от Асоциация “Българите в Аржентина”. Експозицията е дело на Държавната агенция за българите в чужбина. Междувременно присъстващите на тържеството можаха да разгледат подредените във фоайето традиционни български носии от различни краища на България.
 
След официалната част беше прожектиран среднометражния документален филм “Солунските чудотворци”, продуциран и създаден от Асоциация “Българите в Аржентина”, с озвучаване и надписи на испански език. В него се проследява живота и мисията на Светите братя, техния път в разпространението на нашата азбука, последователите и учениците им, влиянието на създаденото от тях върху България и отражението върху европейската култура.
 
Изложбата и филмът, посветени на Кирил и Методий, събудиха голям интерес сред присъстващите. Появиха се предложения за представянето на творбите в други градове, където съществуват дружества на българите.
 
Както винаги, танцьорите от ансамбъл “Седянка” към Културно дружество „Иван Вазов” показаха майсторството си на присъстващите и бяха горещо аплодирани от публиката. След изпълненията те заформиха кръшно хоро, в което се включиха и някои от гостите. Празникът завърши с коктейл, даден от посланика на България в Аржентина г-н Максим Гайтанджиев.
 
На следващия ден се състоя тържествен молебен в памет на Светите братя, отслужен в Руската православна църква в Буенос Айрес.
 
Последният от дните на българската култура се проведе в Музея на Холокоста. На събралите се беше показан българският игрален филм „Пътуване към Йерусалим“ на режисьора Иван Ничев. На тържеството присъства и Генералният секретар на Музея г-н Мануел Кобриниек.
 
Празникът на българската култура, осъщствен в Буенос Айрес, премина при голям ентусиазъм от страна на българската общност в столицата. Проявите бяха още един повод за българите и наследниците на българи в Аржентина да затвърдят връзките помежду си, както и да изградят нови такива.
 
Информацията е изпратена от г-жа Ася Иванова, председател на Гражданска асоциация “Българите в Аржентина” - Буенос Айрес.