КАЛЕЙДОСКОП

Първи събор на българите в Австрия

05 юни 2014

 

 
31май Фридрихсхоф - Първи събор на българите в Австрия и празник на българската Роза
 
Море от звуци, чанове, цветове, носии, ухание на роза и усмивки.
 
Дори да е преувеличено, дори да е много патриотично, мога да кажа ясно и силно - гордея се, че съм българка. А ние българите, които сме в чужбина, имаме тази мисия да съхраняваме и популяризираме всичко „българско и родно“,защото чудесата и красотите не могат да не бъдат забелязани и оценени, както се случи на първия събор на българите в Австрия и празник на българската Роза - 31.май Фридрихсхоф. Море от звуци, чанове, цветове, носии, ухание на роза и усмивки.
 
Празникът на българската роза беше посветен на един уникален български традиционен ритуал - розоберът и производството на световно известното съкровище – чистото розово масло - така нареченото „течно злато“. Проведе се неслучайно на това място - в най-слънчевата област на Австрия – Бургенланд, селищата, Фидрихсхоф, Цурндорф и Голс – очертават „триъгълника на щастието”.
 
Едно кътче от рая, където в този ден беше и кътче България.
 
Официалните гости, които   ни уважиха с присъствието си бяха:Н. Пр. Елена Шекерлетова, посланик на Република България в Република Австрия; Дипломати и служители на Българското посолство в Австрия, г-н Ханс Шрамел, кмет на община Голс; г-н Вернер Фридл, кмет на община Цурндорф;г-н Петер Шер, изпълнителен директор на жилищен комплекс Фридрихсхоф;г-н Хартмунт Хайнрих, изпълнителен директор във Федералното канцлерство на Република Австрия.
 
Дипл. Инж.Елица Георгиева, организатор на събитието, управител на Галерия ГАМА, представи идеята на празника, който има стойностни мотиви и дълбоко заложeни цели: създаване на събитие, представящо страната ни в търсене на равноправие в европейското търговско и културно пространство. представяне на България, в годината на Европа, пред българска, австрийска и международна публика с един от символите си (розата) и многообразието от талантите си. стимулиране на консолидацията на българските и регионалните био – производители, създаване на траен интерес на децата към природата (autdooraktivitäten) повече игри на игрището по-малко пред компютъра.
 
Изпълненията на участниците в културната програма взривиха публиката..Кукерската група към сдружение „Български ритми”, изпълни своя ритуал в двора на художниците (Kunsthof) пред Галерия ГАМА, като засади символично една роза и беше посрешнатa с пита хляб от стопанката,след което поведe публиката към залата. Посланник Шекерлетова и кметовате на общините присъстваха и на този начален емоционален момент.
 
Чановете огласиха въздуха, красотата на костюмите и маските беше завладяваща. Художествения ръководител на гупата Пеньо Стефанов, беше изготвил специално за празника част от маските- с втъкани флорални и розови мотиви. Зрителите се радваха на присъствието на може би първата кукерска група извън пределите на България.
 
Изпълненията на танцова група Китка - сдружение „Български ритми бяха разнообразни и нажежаваха все повече и повече атмосферата в залата: Танц с шиници, танц на Розата, Варненски танц , „Кисмет“, Софийски шопски….Освен от танците и носиите, публиката беше очарована и от българските гласове.
 
Насладихме се на красотата на песните на осемгодишната Ана Георгиева, на хора за автентично пеене и на рученето на родопската гайда на Анастас Георгиев.
 
С Нели и Владимир Косееви зрителите пееха „Една българска роза” и „Моя страна, моя България“. Нима може да се говори за празник на българската роза и български събор, без да зазвучат тези песни.Мария Топева - художествен ръководител на Хор за автентично българско пеене към сдружение „Български ритми”, завърши култовия- носталгичен блок с „Руфинка болна легнала”
 
След традиционното, общо хоро, празникът продължи в двора на художниците – където посетителите можаха да разгледат био-щандовете на регионални и български производители, занимаващи се с биологично земеделие, до опитат от позабравени кулинарни удоволствия. Hа игрището децата играха народна топка и участваха в организирани спортни състезания под ръководството на педагог.
 
По случай 1 юни - Деня на детето, деца от Българското училище за занимания в свободното време „Св. Св. Кирил и Методий” – Виена , заедно с   родители и ентусиасти рецитираха стихотворението „Аз съм Българче.“
 
Мисля, че всеки един от нас, който присъства на този празник, оцени и запази красотата на този ден и това място, уважавайки хората, предоставили ни ареала за случая, оставяйки само добри спомени след себе си и ухание на рози.....
 
Раят на Земята е навсякъде, където има България.Там където ухае на нейните рози, на мащерка и на липа, там където ручи родопската гайда, където звучат Орфеевите песни и се лее българска реч.Там където хората се гордеят че са Българи. Ние бяхме там, догодина очакваме и вас.
 
Елица Георгиева – Виена, Австрия