КАЛЕЙДОСКОП

"Бъдеще 2008” и ансамбъл „Ритъм” при българите в Румъния

04 април 2013

 

Фондация „Бъдеще 2008” от гр. Силистра с председател Ивайло Ангелов е партньор на Държавната агенция за българите в чужбина  при дейността в подкрепа на българските общности в Румъния, Молдова и Украйна. С предоставени от ДАБЧ книги и други материали, представители на фондацията правят посещения най-вече в Румъния и разпространяват материалите сред българската общност в страната.  
 
Нашите сънародници в Румъния пазят редица традиционни български празници, един от които е Тодоров ден или Конският Великден. Празнуването на този ден е сигурен белег, че хората са от български произход. В Румъния Тодоров ден се отбелязва най-тържествено в гр. Търговище, квартала „Матей Воевод”, който е населен от българи, обединени в Асоциация „Заедно” с председател Василе Костаке.
 
Древният български обичай посветен на коня се е превърнал в общоградски празник на Търговище. Радва се на интереса на медиите от цяла Румъния. Характерно е, че днес конят е преди всичко другар и помощник на стопанина градинар. На празника, кушията, надпреварата с конете е заменена с уменията да се теглят каруца, плуг и други, така че да бъдат добре обработени нивите и градините, без да се похабяват или нараняват насажденията.
 
През 2013 г. „Бъдеще 2008” за шести път гостува на българите в Търговище като води и ансамбъл „Ритъм” от Силистра. На 23 март, след състезанието, на членовете на местния ансамбъл „Босилче” са раздадени, предоставените от ДАБЧ дискове с български фолклор, самоучител по български език и други подаръци.
 
На 24 и 25 март е посетено голямото българско село Бълен сърб. Проведена е среща с новосформирания ансамбъл за български фолклор „Бълен сърб”. На присъстващите деца от групата са дарени учебник „Говорите ли български?”, дискове с български фолклор, самоучител и други подаръци.
 
В област Илфов са посетени гр. Попещ Леорден и село Кяжна. В област Телеорман - селата Каломфирещ и Извоареле. В тях живеят компактни групи етнически българи. Навсякъде са дадени подаръци дискове с фолклор, самоучител по български език и други материали
 
Ивайло Ангелов
Йордан Колев