ПОСТИЖЕНИЯ

Осми международен фестивал на анимационното кино във Варна

10 септември 2012

 

Повече от 400 филмови премиери за България и над 300 часа рисувано кино ще бъдат представени по време на Осмия международен фестивал на анимационното кино във Варна, съобщава БТА.
 
Тази година в селекцията за пълнометражно кино попаднаха седем заглавия, които включват анимация за деца и възрастни.
 
Фестивалът ще започне с детско кино от Чехия - "Фимфарум: Три късмета". Екранизацията на приказките на Ян Верих е от 10 часа на 10-ти септември.
 
В същия ден от 20:30 часа е унгарският филм за възрастни "Трагедията на човека". Шедьовърът на унгарската класическа литература е пресъздаден от художника и аниматор Марсел Янкович, който има в кариерата си номинация за "Оскар" и награда от Кан.

Румънско-полската копродукция "Крулич: Пътят към отвъдното", на режисьора Анка Дамян, ще може да видите на 11-ти септември от 21 часа.Филмът е биографичен разказ за румънския гражданин Клаудиу Крулич, който обявява гладна стачка и впоследствие умира вполски затвор.
 
Заглавието вече спечели отличие за най-добра пълнометражна анимация на тазгодишния фестивал в Анеси и има номинации за още редица престижни награди. Прожекцията е на 12 септември сряда от 20:00 часа в зала 1 на Фестивалния и конгресен център в морската столица.

Испанското участие е с филмите "Гартскоп" и "Бръчки" - направен по мотиви от комикса на художника Пако Рока.

Конкурсната програма за детска пълнометражна анимация ще завърши на 14-ти септември с френския филм "Зарафа". Най-малките зрители ще преживеят чудното пътуване от Африка до Франция на едно пленено жирафче и малко момче, избягало от търговците на роби.
 
Публикува се по:
http://tv7.bg/news/culture/9430452.html

 

 

 
Снимка: sxc.hu
P.S. „Форумът отново ще събере на едно място най-добрите филми от цял свят, млади автори и публика”, казва на пресконференция големият български аниматор Анри Кулев, представляващ организационния комитет. По думите му повече от 360 филма ще се състезават за Гран при, за отличия в категориите за най-добър късометражен и пълнометражен филм, за най-добра детска и студентска творба.