ПОСТИЖЕНИЯ

Недко Солаков вкара рицари в музея на Братя Грим

26 юли 2012

 

 
 
Единственият българин, който има честта да бъде включен в най-голямата и представителна изложба за съвременно изкуство в света „Документа 13” е Недко Солаков. Това е второто му участие в изложението. „Документа 13” започна на 9 юни и ще продължи 100 дни в германския град Касел. Очаква се арт събитието да бъде посетено от над 4000 души.
Бюджетът му е 25 700 000 евро
 съобщи Яна Бубнова от Института за съвременно изкуство – София. Участниците не се подбират по национален признак, а лично от куратора на изложбата на индивидуален принцип. Тази година селекционер е италианската изкуствоведка Каролин Кристов-Бакърджиев, известно име в арт средите.
Недко Солаков визуализира своите детски мечти в огромна инсталация, наречена „Рицари (и други мечти)”. Тя е разположена в 6 зали в едно от емблематичните места на града – музея на Братя Грим. В мечтите му влиза да бъде рицар, да свири барабани в хардрок група и да притежава вертолетче, управлявано с дистанционно устройство. Всичките те намират място в инсталацията, която включва видеоматериали, рисунки, снимки и картини. Зрителите са водени от личния разказ на художника, изпълнен с ирония и самоирония. Историята започва с видео от 4-минутен разговор с Олег Ковачев – герой от един от любимите филми от младостта на художника, „Рицар без броня” (1966). Ключови моменти в инсталацията са 30-килограмовата, специално направена за Солаков, броня. Облечен в нея той свири с трима от най-добрите български барабанисти. Съвременното изражение на рицарството той открива в Малтийския орден и Недко Солаков ни среща с някои техни представители. Такъв е например
правнукът на граф Цепелин,
изобретател на цепелина. Андрей Даниел рисува „параден” маслен портрет на художника в броня. В инсталацията може да бъде видян Недко Солаков като кардинал Чезарини във възстановка на битката при Варна (1444), както и разговор с двама представители на средновековното общество „Модус вивенди”, които живеят като през 11-13 век.
В „Документа 13” тази година участват над 150 автори от 55 страни, художници, както и учени от областта на физиката и биологията, еко-архитектурата и органичното земеделие, философията, антропологията, икономиката и политическата теория, езиковите и литературни изследвания, автори на художествена проза и поезия, и т.н. Експозицията заема над 30 пространства в Касел. Изложението умишлено е оставено без обединяваща концепция или мото. „Това, което някои от участниците правят и „излагат” в изложбата, може да е, а може и да не е изкуство. И все пак техните действия, жестове, мисли и познания пораждат и са породени от обстоятелства, които са четливи за изкуството, и от положения, с които изкуството може да се справи и да побере. Границите между това, което е изкуство, и това, което не е изкуство, стават все по-маловажни. Документа е състояние на ума”, казва кураторът Каролин Кристов-Бакърджиев.
.
Само факти:
55-годишният Недко Солаков е завършил Художествената академия в София. Има над 90 самостоятелни изложби. През 2011-2012 неговата ретроспектива All in Order, with Exceptions се представя в Ikon Gallery, Бирмингам, Fondazione Galleria Civica, Тренто (All in (My) Order, with Exceptions); S.M.A.K., Гент, и Fundacao de Serralves, Порто. Недко Солаков е участвал в Документа 12 (2007), във Венецианското биенале (2007, 2003, 2001, 1999, 1995, 1993); както и в тези в Истанбул, Сао Паулу, Куанджу и др. Произведения на художника има в над 50 музейни и публични колекции по света.
 
Автор: Мариана Цветкова
 
Публикува се по:
http://www.monitor.bg/article?id=343649