ПОСТИЖЕНИЯ

Явор Гърдев включен в журито на престижния Московски кинофестивал

25 юни 2012

 

 
Любимецът на руската публика Явор Гърдев ще решава кои филми да вземат награди на 34-тия московски кинофестивал (21 ­-30 юни), тъй като е включен в състава на журито на конкурсната програма. Рядко българин влиза в жури на фестивали от клас „А”, така че честта е голяма, още повече като знаем, че лично
Никита Михалков отсява всяка от кандидатурите
 
Гърдев набра изключителна популярност в Русия покрай филма си „Дзифт”, спечелил „Сребърен Георгий” на предишно издание на кинофестивала в Москва. На официалния сайт на феста „Дзифт” дори е представен като „най-касовия филм в България през последните 25 години”. Отделно режисьорът направи няколко успешни театрални постановки в Русия, така че неговото име там вече е добре познато.
 
Любопитно е, че Явор Гърдев трябва да прецени кои от 16-те филма в конкурсната програма заслужават статуетки, при това един от тях е български. Това е продукцията на „Гала филм” „Юли” („Три” и „Крапец”), който трябва да се пребори с още 15 заглавия. Лентата на живелия в Израел режисьор и сценарист Кирил Станков разказва за три приятелки (Касиел Ноа Ашер, Параскева Джукелова и Яна Титова), които се срещат след много години на нашето Черноморие. За съжаление идиличната им почивка е прекъсната от насилие, корупция и други реалии на посткомунистическа България. Оператор е Рали Ралчев. Сред конкурентите на нашия филм личат „Врата” на унгарския класик Ищван Сабо, „80 милиона” на поляка Валдемар Кшистек, „Голият залив” на финландеца Аку Лоухимиес.
 
Едно от нововъведенията на 34-тото издание е въвеждането на конкурс за късометражно кино, което цели да
разшири диапазона на участващите филми
 
Организаторите подчертават, че искат да подмладят феста, като издирват и поощряват млади таланти, правещи първи крачки в професията. За тази цел се прави програма „Перспектива”, в която заедно с дебютантите ще участват със свои експериментални работи и утвърдени режисьори. Главна задача на „Медия Форум” пък е обединяването на различни видове изкуства с киното.
Мариана Първанова,
Публикува се по в. „Монитор”
http://www.monitor.bg/article?id=342783

P.S.1 Явор Гърдев през 2012 година... в театъра

...Режисьорът Явор Гърдев е абсолютен шампион при разпределянето на тазгодишните номинации за наградите „Аскеер 2012”. Неговите два спектакъла в Народния театър са удостоени с общо 9 номинации – 5 за магнетичната притча „Нощна пеперуда” от Пьотр Гладилин и 4 за бруталното „Ръкомахане в Спокан” от Мартин Макдона. При това първото заглавие се бори за статуетките в най-престижните категории – за режисура и най-добро представление, ни информират в медии...

 

P.S. 2 - ТВ ПРОГРАМА

BNT SAT, 26.06. 2012

22.00 Дзифт - игрален филм (2008), режисьор Явор Гърдев, в ролите: Захари Бахаров, Таня Илиева, Владимир Пенев, Михаил Мутафов, Джоко Росич, Снежина Петрова, Анастасия Лютова, Христо Пеев, Иван Бълнев, Бойка Велкова и др.

 Заб. P.S.1 и P.S.2 са на инфопортала "Родина"