ОТКРИЙ СЕБЕ СИ И СВЕТА

Елеонора Гаджева. Книга-албум „Разказвачи на истории”

28 февруари 2012

 

Книга -албум „Разказвачи на истории” – истории за българския народен занаят и хората, които пазят живи майсторлъка и тайните му  
Бихме искали да ви запознаем с една книга-албум носеща името „Разказвачи на истории”. Истории на хора, които носят познание от миналото, пазят забравени традиции и занаяти.
Разказвачите - съвременните пазители на старото, на любовта към традициите, на специалното отношение към българското и родно изкуство. Книгата се продава с благотворителна цел като постъпленията от нея ще бъдат използвани за фонд "Живо наследство".
Историите разказани в книгата са резултат на повече от две години работа на автора Елеонора Гаджева и фотографа Светослав Куцаров. Елеонора Гаджева е журналист. В момента е главен редактор на списание „За хората” и един от създателите на марката. Работила е като водещ и редактор в Нова телевизия. Била е главен редактор на списание „Максимум”. Автор на различни радио - и телевизионни предавания, автор на рубриката „Разказвачи на истории” в списание „За хората”. Нейни текстове са публикувани в различни български и чужди медии.  Харесва да пише за теми, чийто автор е истинският живот. Светослав Куцаров е фотограф. Работил е като фоторедактор и фотограф на свободна практика за много български медии. Негови снимки са участвали във фотографски изложби. Той не просто снима хората, а със снимките си разказва техните съдби. Харесва историята. Двамата съвместно са успели да направят една прекрасна книга и в нейните страници са събрани настоящето, бъдещето и миналото.
 
                     И така…                      
                                                            „Разказвачи на истории" 
 
Има истории, които чакат да бъдат разказани
 
Една книга, която среща лицата на невидимото с останалия свят!
 
Накъде води нишката?
Историите разказани в тази книга са резултат на повече от две години работа по проекта „Разказвачи на истории”.
 
Повече от 13 560 километра пропътувани
на територията на България
37 населени места
130 срещи с различни хора, организатори,
съмишленици, ръководители на проекти,
специалисти по история, археология, етнографи, културолози
112 интервюта
Над 3 700 снимки
 
Когато започнах да събирам историите в книга, мислех за няколко неща. Първото беше свързано с настоящето - живота, който водим. Голяма част от хората, прекарват времето си изключително затворено и еднообразно. Работят много, прибират се изморени, общуват с ограничен кръг приятели и познати, или прекарват часове пред телевизора. Забравят за света около себе и постепенно забравят за самите себе си. Казвам това, с уговорката, че е личен избор на всеки как ще преминават дните, седмиците, месеците и годините, които има тук и сега. Второто е свързано с бъдещето - колкото и любопитен и търсещ  да е човек, все не успява да срещне всички, които са му интересни, да види това, което му се иска и да научи достатъчно... и не на последно място – миналото. Навсякъде около нас, близо или надалеч има хора, които пазят, помнят, носят във себе си познание за нещо, което вече е изчезнало и нямат търпение да го разкажат на другите. Затова и на тези страници са събрани настоящето, бъдещето и миналото.
 
Има истории, които чакат да бъдат разказани
Има хора, които трябва да бъдат показани
Има срещи, които трябва да се случат,
Разказвачи на истории...
  
 
 Информацията е предоставена от г-жа Елеонора Гаджева, гл.редактор на списание „За хората”