ОТКРИЙ СЕБЕ СИ И СВЕТА

Георги Господинов за новата си книга с разкази: Всичките тела на света са част от нашето тяло

27 юли 2018

В Ню Йорк сте почти от година с писателската стипендия на Ню Йоркската публична библотека. Как всъщност попаднахте там?- Нямах никакви надежди, когато кандидатствах, но се случи. Всяка година жури избира 15 автори, предимно академични хора, историци, биографи, но и няколко писатели. Кандидатстват с идеите и биографията си наистина много хора от цял свят. Между избраните в крайна сметка има само по един-двама, които идват от други континенти. Миналата година е бил немският писател Даниел Келман, преди това чилийският Алехандро Замбра, унгарският Краснахоркай. Първият европейски автор, когато стипедията изобщо се отваря към писатели и поети, е Колм Тойбин. Така или иначе всеки може да кандидатства, знам писатели, които го правят от години, без отчаяние. Ню Йоркската библиотека е много сериозна институция, която далеч надхвърля "библиотечното" си предназначение.


Камелия Кучер: Бизнесът е навсякъде – дори в литературата

19 юли 2018

„Докато учех в Швейцария, пътувах често до Париж, а после живях за известно време там. Обожавам френския Прованс и Марсилия, където се развива част от действието в книгата. Фактът, че говоря френски и съм била на местата, които описвам, е важна част от избора ми. Но водещото за мен бе да напасна историята и героите с духа и атмосферата на мястото. Писателят не бива да се ограничава в рамките на собственото си минало или родина", категорична е Камелия. Любовта към думите съпровожда целия й живот, а „Дом" е написан за година. Като „откровение, най-сетне узряло достатъчно, за да стигне до света извън бюрото ми". Ето какво разказа тя за „Стандарт".

Симеон Дянков. 6 мерки за стимулиране на икономическия растеж.

06 юли 2018

Дянков предлага 6 обхватни мерки за стимулиране на икономическия растеж. Те са ограничаване на публичните разходи до 42 % от брутния вътрешен продукт, отваряне на пазарите на услуги и дигитална търговия, намаляване на данъците върху труда, подобряване качеството на средното и висшето образование заедно със създаването на условия за иновации, реформи в пенсионните системи на държавите от ЕС и финализиране на европейския енергиен съюз.