ОТКРИЙ СЕБЕ СИ И СВЕТА

Деян Енев. Хепиенд

06 юли 2020

Жена му влезе в стаята. Той спеше на леглото по корем, с дрехите.
– Нали сутринта стана? Защо пак си легна?
Той седна сънен в леглото. Не знаеше какво да ѝ отговори за свое оправдание.
– Няма да се разберем така – каза жена му. – Я ела на балкона да изпушим по цигара.
Той се надигна, сложи си очилата, нахлупи пробитата от молци плетена шапка и излезе след нея на балкона. Светлината го накара да присвие очи.
– Ако това извънредно положение продължи още месец-два, ти ще се превърнеш в дунапрен – каза категорично жена му. – Просто ще забравиш да ходиш.
– Нали казват да не се излиза – каза мъжът.

Тони Николов. Кристо и свободата на творението

19 юни 2020

...Всеки, виждал го лично, или гледал филмите за него, няма как да не си е дал сметка, че времето при Кристо протича по съвсем различен начин, че добавя години и опит към възрастта му, без самият той да пораства. Затова и децата го обичаха толкова много, инстинктивно откривайки в него непорасналото дете. Затова и той никога не овладя "езика" на възрастните, не проговори "добре" на нито един от познатите ни езици. В посмъртната статия на "Ню Йорк таймс" се изтъква, че говорел "неразбираем английски". В България (основно из форумите) продължиха да се упражняват по темата защо Кристо бил забравил родния си език и въобще български художник ли е той?

Милена Фучеджиева: Провокативно е да провокираш хората да мислят...

11 юни 2020

...Има ли нещо, което не сме видели? Оказва се обаче, че има неща, които не сме разбрали. Категорично не желая да се ангажирам с политика, защото живеем в изключително смутно време. Избягах от формата „женско предаване“, защото самите телевизии смятат, че обявено по този начин, предаването няма да има рейтинг. И все пак моите гости са предимно жени, а „Провокативно“ се занимава с обществото ни, с живота ни такъв, какъвто е, представя много интересни съдби на жени, които изобщо нямаме представа, че ги е имало.