ОТКРИЙ СЕБЕ СИ И СВЕТА

Проф. д-р Пламен Павлов. Независимостта е победа на родната дипломация

26 септември 2017

- Проф. Павлов, какво трябва да говори датата 22 септември за всеки българин?
- Както е казано и в Манифеста, написан от премиера Александър Малинов и прочетен от цар Фердинанд на Царевец, самият акт на независимостта е скъсване окончателно с османското владичество, с неравноправния статут на българската държава и утвърждаване на Съединението. Не бива да се забравя, че Съединението и Независимостта са две събития, които взаимно се допълват. Те не могат да се противопоставят, както понякога се прави.

Иван Кръстев. Трудният избор пред Централна Европа: Макрон или Орбан

19 септември 2017

Днес страните от Централна Европа са изправени пред необходимостта да избират между задълбочаване на интеграцията по условията, определени от Германия и Франция, или политическа маргинализация.
В

Деян Енев. Преди 20 години

04 септември 2017

Натъкнах се на това интервю преди месец и нещо, когато подготвях за преиздаване в „Рива” излезлия точно преди 20 години мой сборник с разкази „Клането на петела”, излязал тогава в едноименното издателство на първата ми редакторка Весела Люцканова. Ровех нещо в папките на тавана, когато тези няколко странички изскочиха сякаш по чудо, но някак, от друга страна, и съвсем закономерно, от фунията на времето.