ОТКРИЙ СЕБЕ СИ И СВЕТА

Проф. д-р Боян Дуранкев. В криза всеки вика държавата

16 септември 2020

Убийственият природен феномен сви икономиката внезапно и принудително. Същевременно, даже още преди началото на пандемията, светът навлезе в нов цикъл на търговски войни и икономически санкции (повечето – незаконни по международното право), които започнаха да рушат както съществуващия международен ред, така и вече изградените вериги на доставки.

Проф.Анна Кръстева. Сглобяването на света

10 септември 2020

Тръмп използва коронапандемията, за да заздрави стената на новата Студена война с Китай, гражданите страстно се поляризират на проглобална конспирация и пронаука, на проикономика и проздраве; държави се спасяват сами и карантинират чуждите.

Лидери, държави, граждани разглобяват света. Кой да го сглоби?

В тези няколко реда ще разгледам един скромен, но креативен кандидат - (стрийт) арта.

Проф.Ивайло Дичев. Завръщане на политическото

03 септември 2020

Политиката линее в периоди на демократичен мир. Някой и друг процент растеж май не вдъхновява особено гражданите. И ето че е през 2020 г. светът се сблъска с черен лебед. Дали вирусът COVID е продължение на войната с други средства не е токова важно: според теоремата на Томас, ако хората дефинират една ситуация като реална, то последиците от нея непременно са реални.Една от последиците: политическото тържествено се завърна в приспания от икономическата глобализация свят.