ОТКРИЙ СЕБЕ СИ И СВЕТА

Иван Кръстев. След Европа

14 ноември 2017

Публикуваният откъс е от увода на "След Европа" - новата книга на видния политолог Иван Кръстев, издадена на български от "Обсидиан". Тя вече излезе в САЩ и в Германия, където стана най-търсеното заглавие сред политологичната литература."Да четеш Кръстев е наслада, защото в неговото стилистично изкуство са събрани заедно както любовта към литературата, така и красотата на мисълта му, но и липсата на каквито и да било политически илюзии. 52-годишният българин е един източноевропейски интелектуалец, чийто глас се чува по цял свят: в университетите, сред управляващите, в тинк танковете", написа "Ди Цайт" в обширна рецензия за книгата, която разсъждава за бежанската криза и кризата в доверието към елитите в Европа днес.

Захари Карабашлиев. „Хавра”

30 октомври 2017

„Хавра“ – вторият роман на едно от най-значимите имена в съвременната българска литература Захари Карабашлиев се превърна в най-напрегнато очакваната книга на втората половина на 2017 г.
След успеха на „18% сиво“ – бестселъра с 25 преиздания в България и преводи в САЩ, Франция, Полша, Словакия, Хърватия, Сърбия и др., авторът ще изненада българската публика с качествено нов литературен трилър в духа на Пол Остър и Иън Макюън.

Мария Лалева: Свободата започва с отказа да притежаваш

12 октомври 2017

Грандиозният проект, който се превръща в "Дамасцена", тръгва от разговор между Мария и Лалева и прототипа на главния герой. "Направих първото и най-дълго интервю в живота ми. Продължи 6 дни. 34 часа запис. Та тогава, по средата на целия този диалог, решихме, че от това може да излезе филм. А после и роман - с цялата фактология. За два месеца направихме екип", връща се към началото Мария.