ОТКРИЙ СЕБЕ СИ И СВЕТА

Грехът на Гаустин (по Георги Господинов)

28 септември 2023

Виждала съм Гаустин да крачи и на една корица на книга („Времеубежище”), но беше странно, че той се готвеше да мине по отъпкан път, на който се виждаха вече следи от обувки. По принцип той не минава по такива пътеки. Ако крачи, затъвайки в преспите или очуканите павета, той пръв трябва да разрови снега или прахта. За да е сигурен накъде те води. А може би на корицата не е бил той. Може би съм аз. Много претенциозно. Но погледнато така, вероятно той е бил този, който ми е оставил следите на обувките си, за да го последвам. И за да не се изгубя...
А сега ме води в реалността

Георги Господинов с италианската литературна награда "Бокачо"

21 септември 2023

Българският писател Георги Господинов бе отличен с италианската литературна награда Бокачо, съобщиха организаторите на сайта на наградата. Той е един от тримата лауреати на приза тази година заедно с журналистката Стефания Батистини и драматурга Марко Паолини.
"Днес не живеем в едно време, а в много времена наведнъж. Имаме сериозен дефицит на бъдеще, затова често се въртим в кръг и търсим убежище в миналото. Тази тема е в основата и на романа "Времеубежище", казва Господинов в разговор, публикуван на сайта на наградата, в отговор на въпрос в какво време живеем днес.

Сима Владимирова разговаря с доц.Бостанджиев, сексолог

31 август 2023

Доц.Бостанджиев: Посредничеството на семейния терапевт е решаващо, когато партньорите разберат, че няма как едностранно да спечелят битката. Тогава целта на терапевтичния процес е да се възстанови топлата човешка връзка, при която и двамата да вземат взаимно изгодно и съгласувано решение как да продължат живота си. В някои случаи това може да означава и цивилизована раздяла с максимално редуциране на взаимните загуби.