ОТКРИЙ СЕБЕ СИ И СВЕТА

Проф. Пламен Павлов Цар Самуил - държавникът визионер

28 октомври 2021

Проф. Пламен Павлов: Водещата роля на Самуил при отстояването на българската независимост близо половин век (от 971 до 1014 г.) е отразена от Лъв Дякон, Йоан Геометър, Йоан Скилица и други византийски автори. Името на българския цар е познато в околните страни и още по-далече, за което свидетелстват арменският летописец Степан Таронски, арабинът Яхйя Антиохийски, италиански хронисти, т. нар. Дуклянски презвитер и т. н. Нещо повече, във френския епос „Песен за Роланд“ (XI в.) българите са наречени „народът на Самуил“! Проф. Васил Златарски подчертава, че Самуил успява, „... чрез своята упорита борба с Василий II да възпита и развие в своя народ духа на свободата /.../, политическата свобода - най-висшето благо за всеки народ...“

Господинов – Пруст, идващ от Изток

21 октомври 2021

Андреа Баяни:Наследник като всички на уроците на Пруст, но и на организираната версия на времето, което съветският свят построи за своите граждани, българският писател измисля клиника, в която времето може да бъде складирано по рационален начин. Сграда, на всеки от етажите на която се разполага различна епоха, с прилежащите ѝ мебели и обичаи. Онези, които са останали духом в шейсетте, трябва само да бъдат приети в съответното отделение. И така нататък за всички останали исторически епохи.

Георги Господинов: Има и друга пандемия - от загуба на памет и прилив на минало

15 октомври 2021

Георги Господинов: Темата за паметта и как се прави минало е нещо, което винаги ме е интересувало и може да се види как минава от книга в книга. Някъде из тефтерите съм си записал началния импулс. Описано е в първите глави на романа почти документално. Бях попаднал на брой на уличния вестник Strassenzeitung, който се списва от журналисти и от клошарите във Виена. Когато съм попадал там, не пропускам да си го взема.