ОТКРИЙ СЕБЕ СИ И СВЕТА

Проф.Мирослава Кортенска. Западните Балкани през погледа на театъра

22 май 2018

От 16 до 21 май във Враца се събраха традиционно театрални трупи от Балканите, , между които 7 спектакъла на театри от Сърбия, Румъния, Македония, Хърватска, Словения, Черна гора. България участва с особено силни изпълнения на любими актьори като Мариус Куркински в „Черното пиле" по Николай Хайтов, на Иван Юруков в „Пилето, което казва ку", както и на млади актьори, привлекли вниманието към комедията на Гогол „Ревизорът", поставена от Нина Димитрова, а също и домакините от Враца, под режисурата на проф. Възкресия Вихърова, в спектакъла „Летене". Театърът от Шумен представи известната пиеса на Константин Илиев „Нирвана", а театър „199"- адаптация по нашумелия съвременен роман на Милен Русков „Чамкория".

Ваня Велкова. ITB-Берлин

14 май 2018

Да видите горилите в Руанда, да танцувате в Свазиленд, да берете кафе в Коста Рика? Или... мечтаете да ловите риба в Скандинавия, да снимате в пустинята Намиб, да карате ски на Аляска, да общувате с маорите в Нова Зеландия... Може би желаете да пътешествате из Замбия, Исландия, Камбоджа, Перу, Камчатка? Да почивате на нашето Черноморие, Кабо Верде, Полинезия, Коморите...Предполагам, че някои мечтаят дори за Антарктида и среща с пингвините... Мечтите са нещо прекрасно!

Здравка Владова-Момчева. Махала

25 април 2018

Тя е там. В дъното на живота ми. Пълна с прах, гласове и лица. Ръждива пружина, от която отскача душата ми при всяко пропадане през тъгата. Надолу, към всичкото, което съм изоставила. И нагоре, към нищото, в което се изкачвам, за да го населя със спомени.

Моята махала започва с една бяла кокошка, донесена от село да ни снася яйца, руската стоманена сабя на татко и тоягата на сляпата ми прабаба Ангелина, наредени в гаража на старата търновска къща. Троицата на моето детство – от яйчения зародиш, през битката за лична свобода, до старостта. Осъзната символика, достъпна само за онези, които обичат да се завръщат в себе си.