ОТКРИЙ СЕБЕ СИ И СВЕТА

Деян Енев разговаря с Цвета Петкова

02 февруари 2023

Цвета Петкова: Намирам и търся баща си постоянно. Повече сега, но и преди. Много силно съм свързана с него… и не само аз – и сестра ми, и майка ми, и неговите внуци. Бих искала важното вътре в мен да е от него, но дали е така – не знам. Баща ми беше свободен, макар да е живял в трудни несвободни времена, когато не се е разрешавало да живееш в населено място извън родното, ако не си приет и зачислен на работа. В архива му е пълно с писма, в които непрекъснато се говори за квартири и адресни регистрации, поправяне на дати в домови книги и инструкции къде се крие ключа за дадена квартира – не мога да си представя дори как е пътувал при тези ограничения.

Ивайло Нойзи Цветков: Великият въпрос винаги е бил не дали, а какво четеш

27 януари 2023

Ивайло Нойзи Цветков: “Егоист” се оказа попкултурен феномен, но тук контекстът е най-важен – това беше преди дигиталната революция. Чрез това списание освен всичко имахме за последно и културна апроприация – т.е. времена, в които културното малцинство успя донякъде да запали и мнозинството чрез своите, бих казал, чудесно стереотипизирани претенции. За епохата си “Егоист” беше нещо съвсем навреме със Запада – вече нямаме нищо подобно. То сглоби нещо като кохерентен попкултурен наратив и де факто беше влиятелна медия относно какво да мислим, как да се носим и т.н. – доставяйки авангардната информация.

Владимир Зарев разговаря с Мирела Иванова

19 януари 2023

Мирела Иванова: В онова време, 80-те години на миналия век, освен съвсем заблатено, идеологизирано и фалшиво, бе и “прегледно” по особен начин, съществуваха предопределени, наложени правила, предвидим “таван на възможностите за осъществяване”.

Литературният дебют разполагаше с три възможности и аз избрах варненската библиотека “Кълнове” с фанатичната убеденост, че щом там се е появил “Вечерен тромпет” на Борис Христов, то ще се появи и моята тъничка, скрепена с телчета, черно-бяла книжчица...