ОТКРИЙ СЕБЕ СИ И СВЕТА

Даниел Смилов. Лявото и дясното след популистката вълна

13 септември 2019

Популизмът е проста идеология, която противопоставя народа на елита: хората са винаги прави, а елитът трябва да ги слуша. Това е базовата демократична идеология. Тя може да доведе както до представителство, изразяващо мнението на народа, така и до диктатура на мнозинството.
Популистката „революция” – изборните победи на политически сили, които не можем да опишем по друг смислен начин, освен като популисти – повдига един основен въпрос. Защо тази семпла, простовата идеология измести по-сложните варианти на лявото и дясното в Европа и Северна Америка? Къде отиде социалдемокрацията, какво се случи с християндемокрацията, защо не работи консерватизмът на Тачър и Рейгън?
И наистина, фигури

Анри Кулев: Да се направи анимационна студия към някоя от телевизиите…

29 август 2019

Изследователите твърдят, че дори във фолклора ни еротиката е доста грубичка...
- Зависи кой как пораства, в каква среда. Смисълът на този тип рисунки и на образованието чрез тях е да може да се избегне точно тази грубоватост, защото ние сме винаги на една крачка от нея. Ако усетът не е заложен още в ранни детски години, ако не е внимателно вкаран в главите на децата, нежно и с чувство за хумор и отговорност, след това идва простащината. Не бих могъл да отговоря на въпроса и от името на една огромна прослойка в България – мутрите с тяхното отношение към жените. Но у онази „приповдигната“ част на хората, които четат, гледат и се интересуват, естествено, картинките би трябвало по някакъв начин да оставят следа...

Тони Николов. Човекът проблем

14 август 2019

Във време на крайности, каквото е нашето, мисленето за края или мисленето през края (на света или човека) неочаквано си дават среща. Дали това не обяснява донякъде идеите за „пост-хуманизъм“ или „транс-хуманизъм“, които в последно време си пробиват път не само в социалните науки, а и в съвременното изкуство? Проблемът е не само философски, сиреч чисто теоретичен. Идеята за своеобразен „край на човека“ продължава да витае с непонятна настойчивост.