ОТКРИЙ СЕБЕ СИ И СВЕТА

Здравка Владова-Момчева. Отдалечена връзка

13 февруари 2018

Здравка Владова-Момчева. Отдалечена връзка

Часовникът звъни с нежна електронна настойчивост. Шест часа. Събуждане в кутия. Така се струва на Рая сутринта, глазирана от замръзналия дъжд. Всичко в тази страна и изглежда като в стъклена мъгла – начупени лица, унили дрехи, мирис на „Макдоналдс“. Транссексуалната двойка от съседния апартамент крещи в неразбираем двуглас, а сляпото куче на стареца отсреща препикава улицата с виновно, инвалидно изражение. Понеделник е. Почивният и ден.

Трябва да прескочи до обществената пералня. Да натъпче дрехите си в комуналния никелов барабан и да се прави че разбира акцентите, кихащи към нея от четирите посоки на света. После незабележимо да открадне своя миг спокойствие, сгушила вежди под безформената шапка – чорап, нахлузена на главата и като плетен абажур – временна защита срещу погледите на минувачите. Може ли някой да я познае? Кварталът не е голям. Изтрезняването на обитателите му след неделя нарива на улицата всички отпадъци от отлетелия уикенд. Вестници на парцали, парцали от бивши дрехи след стотна употреба и хора - парцали – наритани от съдбите си сред кофи за смет. Тротоарът, стъпкан парцал, е постелката на обречените. Добре, че нагоре е само небе, та душите им да излитат и да се връщат обратно наркотично свободни от скучната обща нормалност.

Ваня Велкова. „Базар Берлин“

23 януари 2018

Знаете ли, че само за един ден можете да обходите целия свят? Предполагате ли, че за часове можете да обиколите шест континента? Да..., но това можеше да стане само в дните от 8-12 ноември 2017 г. на „Базар Берлин“. Никога обаче не е късно! Сега ще Ви разкажа какво можеше да се съгледа там, за да Ви убедя следващата година през ноември и Вие да посетите този - на пръв поглед „базар“, но базар – чудноват, огромен и богат, изпълнен с пъстрота, музика, екзотична реч, хора от Бенин, Мексико, Гана, Мали, Иран, Монголия, Либия, а също така от Виетнам, Индия, Брега на слоновата кост, Перу, Боливия, Египет, Мароко, Индонезия, Руанда, Ботсвана...
На състоялия се преди броени дни в немската столица „Базар Берлин“ над 500 производители и търговци от 60 страни по света представиха традиционни предмети, произведения на изкуството, накити, стоки за бита, облекло, музикални инструменти, подправки, козметични продукти...

Лили Паслиева. Българска Коледа в Америка

12 януари 2018

Откъс от книгата на Лили Паслиева “Децата- нашето щастие”
Коледа е!
Светлината на празника озарява лицата на всички.
Елхата сияе украсена и изпълва всички с особена обич към всичко, което ни прави българи–език, култура, бит, традиции.
Това е най-хубавото, най-очакваното време на годината.
Време, изпълнено с чудеса. Време на сбъднатите мечти и желания. Време за възраждане на българските обичаи и традици и пренасянето им в детските сърца, за да знаят и помнят България, да пазят българския дух и да го носят през времето напред, за да я има България там, където има българи по света. И забравяш, че си в чужбина, и усещаш всичко толкова мило и родно.
Изчезват времето и пространството и миризмата на топла питка и шарена сол те пренася отново в най-хубавите и съкровени моменти, изживени с най-близките, и ти се иска да предадеш тази любов и тези съкровени чувства на децата си.