FLASH BACK / СПОМНИ СИ

Първи Български Танцов Фестивал в Ню Йорк и Осми Български Културен Фестивал в Бостън

22 май 2012

Денят на българската просвета, култура и славянска писменост бе вълнуващо отпразнуван на източният бръг в САЩ през изминалият уикенд. По повод празникът на 12 май се състоя Първия Български Танцов Фестивал в Ню Йорк, а на 13 май Осми Български Културен Фестивал в Бостън.


Идеята за Първият Български Фестивал в Ню Йорк се ражда спонтанно. Ансамбъл „Хоро” от Чикаго има желание да представи богатата си танцова програма на нашите сънародници на източният бряг. Ирина Гочева художествен ръководител на „Хоро” се свързва преди година с Виолета Желязкова, директор на Българо-Американски Център Мадара с молба да организира концерти на ансамбъла в Бостън и Ню Йорк. Г-жа Желязкова, приема присърце идеята и се свързва с българските танцови ансамбли в Ню Йорк и Генералният Консул Радослав Тотчев. Предлага им да организират един съвместен празник по повод 24 май.

Коледен концерт в Чикаго

13 декември 2011

Организатори на събитието бяха и този път не многото, но достатъчно мотивирани ентусиасти от Българо-Американския център за културно наследство в Чикаго, начело с Иринка Гочева, на която дължим сценария и новият президент на организацията – пиянистката Ани Гогова. Тя е, която ни намери и докара под строй толкова знаменити музиканти, нейни колеги, с които отново ни накараха да се чувстваме горди от музикалния талант на българите.

Празниците в Аржентина и представянето на българската идентичност

09 септември 2011


Събота и неделя в края на септември и началото на октомври в Берисо(2010), провинция Буенос Айрес, недалече от аржентинската столица, са дните, в които се провеждат големи празници на имигрантите. В проявите се включват представители на различни националности, които живеят в региона.