ПОСТИЖЕНИЯ

Люси Дяковска и пристрастеността към мюзикъла

25 юли 2018

Когато е в Германия, денят на Люси Дяковска преминава в турнета. И това не звучи необичайно. Обича динамиката. Обича и да бъде забелязвана и оценена.
През 21 век живее в Германия. Възприема се не като звезда, а като един от хилядите артисти на сцената.
Тя е поп певица от немската група „Ню Ейнджълс”(2000). Звезда? В началото на 21 век групата за три години се превръща в най-известната в Германия.

2018. 110 години от рождението на големия скулптор Асен Пейков

11 юли 2018

Рим посреща всяка седмица хиляди туристи от цял свят. Те са привлечени от архитектурни паметници, неповторима атмосфера, знакови места в древния град.
На международното летище Фиумичино туристът е „посрещнат” от гиганстка статуя на Леонардо да Винчи. Създадена е от Асен Пейков.
Забележителен български скулптор, свързал творчеството си с Рим и Италия, Асен Пейков е емблема на българското културно присъствие във вечния град.
Негови значими произведения са статуята на Леонардо да Винчи на международното летище Фиумичино, бронзовата Минерва в университета в Бари, мраморната статуя на Сан Джовани в Рим, бюстът на Папа Пий 12-и за конгресния център „Мондо Милиоре“ в Рим…

Срещи с изкуството на известното сопрано Александрина Пендачанска

19 юни 2018

„Моят дом е София, независимо къде живея. Там съм си истински вкъщи”, ще каже известното сопрано Александрина Пендачанска.
Оперната прима живее още и в Париж. Там ходят на училище децата и. Харесва Париж защото е голям и космополитен. И в същото време това го правило труден за живеене.
Смята се за космополит. Професията и начинът и на живот и давали свобода.
Приключението и пътуването свързва с музиката, духовния кръгозор , възможността за контакт с различни култури.