ПОСТИЖЕНИЯ

Силно представяне на българските грации на Световното в София

02 октомври 2018

Българските грации(от ансамбъла) внесоха през последния месец известно съмнение и/или притеснение дали ще триумфират на върха на домашното Световно първенство по художествена гимнастика (10-16.09.2018, София). Не, нито е коректно, нито е честно да мислим по този начин. През годината те ни възхитиха. Постигнаха успех в ред състезания, в които се конкурираха за място на върха с най-изявените в този спорт - представителките на Русия и Италия.
Българските грации в не един и два турнира бяха и по-концентрирани(изпълнение), и по-изумяващи(композиции) и от двата тима – тези на Италия и Руската Федерация - в изострената конкуренция за…триумф на върха и на предстоящото Световно първенство в София.
Знае се, че като идва време за престижен турнир, в София, амбициите тук са „на макс”. Очакванията тук към българските спортисти за резултат хвърчат към…небесата. Напрежението за състезатели и треньори се повишава…неимоверно много.

In Memoriam: Никола Манев

03 септември 2018

Именитият български художник Никола Манев, който от дълги години живее и твори в Париж благородно се „закани”. Каза:"6 изложби ще открия в България до ноември".
И творецът решида изпълнява „заканата” си. През октомври негови картини можеха да бъдат видяни в галерия в Ловеч, през ноември – в галерия в София (галерия „Финес”).
Благородството му е пословично. То е в грижата за съгражданите в Чирпан. Приел е Чирпан за свой роден град, там е израснал. Мисли за него като за културен терен или духовен феномен.

Eвропейски летни игри 2018. Мирела Демирева със сребро

16 август 2018

431,16 т. получиха за изпълненията си при синхронните скокове от 3 м.трамплин Кузнецов/ Захаров срещу 430,62 т. за Ло/Мирс на Европейското първенство по летни спортове (Еuropean Championatships). Специалистите са наясно какво значи след 6-ия скок да триумфираш в състезание само с 0,5 т. разлика.
Състезанието всинхронните скокове, мисля си, олицетворяваше смисъла и красотата на спорта: високо спортно майсторство, завидна класа, изострена битка до последния момент, обрати...
Къде сме ние? Очаквано, България разчиташе на силно представяне в леката атлетика. Звездите Ивет Лалова(спринт), Мирела Демирева(висок скок), Габриела Петрова( троен скок) посегнаха дръзко към отличията.