ПОСТИЖЕНИЯ

България на „Евровизия”. Flash Back: Постижение №1

20 май 2020

„Искам да стана световно известен”, казва новата млада българска музикална звезда Кристиан Костов. Звездата на Кристиан изгря особено ярко на музикалния конкурс "Евровизия" в Киев.
17-годишният веднага допълва: „Това не е просто някаква детска мечта. Смятам, че човек има всички шансове да стане световно известен”.
Класирането на Големия финал непосредствено след победителя Салвадор Собрал от Португалия бе посрещнато от Крис с бликнали сълзи – торнадо от емоции, доминирани от устрем, отдаденост, разочарование и нежелание да повярва, че Евровизия приключи.

Аглика Генова и Любен Димитров свирят Рахманинов

05 май 2020

Композитор, пианист и диригент, Сергей Рахманинов е от най-ярките имена в класическата музика. Бил естествен преход към модернизма в руската музика. Така казват за него в енциклопедията.
За формирането му голямо влияние оказва Пьотр Илич Чайковски. Композиторът е повлиян е и от творчество на предшественика му Александър Скрябин.
На световния музикален пазар неотдавна се появи компактдиск с произведения на Сергей Рахманинов. Произведенията изпълняват Аглика Генова и Любен Димитров.

Изключителният цигулар Веско Ешкенази на 50

15 април 2020

Виртуозът Веско Ешкенази е от тези големи музиканти, които уважават публиката и се раздават на сцената. В София му е връчена специална награда „Почетен гражданин”.
„За мен София е не само роден град. Тя е притегателна сила. Връщала ме у нас през годините”, казва цигуларят.
Някои музиканти планират „прозорец”, за да отскочат и в родината. Календарът им е наситен. Те са звезди в чужбина. При него е различно.
Всяка година той е на родна сцена. Меломаните не успяват за забравят програмите, които предлага, нито концертите, в които участва.