СРЕЩИ

Красимир Вълчев: Финансирането на БАН ще зависи от обществената значимост на изследванията

09 октомври 2018

Министър Вълчев, как ще се справите с недостига на учители и неграмотността, които сам определяте като основни проблеми в образованието?- Учителите са основният фактор за по-добри образователни резултати. Цел на всяка образователна система е да направи така, че децата да придобият базовите и новите компетентности, да бъдат подкрепени. Всички инструменти в системата са насочени към тези цели, но за реализирането им най-много разчитаме на учителите. Основното стратегическо предизвикателство, което трябва да разрешим, е с недостига на учители. Всички мерки са важни в системата. С механизма за съвместна работа на институциите гарантираме правото на образование на всяко дете. Тази година работата по механизма е далеч по-ефективна и фокусирана - самото връщане на децата в училище е малка крачка. По-важни са по-нататъшните усилия по включване на децата в образователния процес. Важни са също мерките за подкрепа, учебните програми, методите на преподаване и др.

Стресът от промяната увеличава риска от агресия и тормоз в клас, казва психологът

27 септември 2018

- Започна новата учебна година, кое е най-трудното при адаптацията на децата след ваканцията ?
- Много важно е да се обърне особено внимание на първолаците и осмокласниците, защото това са децата, на които им предстои преход. Едните след детската градина за първи път ще влязат в системата на училищното образование, а другите пък отиват в гимназия или сменят училището.
Колкото по-добра е адаптацията на новото място, толкова по-успешно ще се случи цялата последваща работа, свързана с определена дисциплина, с превенция на агресията и училищния тормоз, с високата успеваемост, лично присъствие в час, създаване на екипен дух и сплотеност в класа.

Иван Лечев: Емиграцията не ме изкуши, но феновете на ФСБ заминаха

14 септември 2018

Групата е създадена през 1975 година от трима музиканти, току-що завършили НМА Панчо Владигеров – Румен Бояджиев, Константин Цеков и Александър Бахаров. Те са пионерите на стила progressive rock в България, оставили ярка следа в популярната музикална култура у нас.
По- късно, с присъединяването на Иван Лечев и Петър Славов триото става квинтет и се превръща в символ на висок професионализъм и в най-известната българска група, следвана възторжено от три поколения почитатели.