СРЕЩИ

Виктор Божинов: Искам "Възвишение" да се хареса на най-обикновените хора

15 ноември 2017

Възвишение" определено е сред най-чаканите филми на годината. Това се дължи не само на факта, че е сниман близо година, а и заради епохата, която обхваща - периода на Османско владичество. Режисьорът Виктор Божинов си поставя сложната задача да направи филм по едноименния роман на талантливия Милен Русков, който се нарежда сред най-продаваните книги в новата ни литературна история. Божинов е един от най-активно работещите съвременни български режисьори. За период от близо 10 години участва в над 55 игрални филма и работи със световни имена в киното от ранга на Режис Варние, Шльондорф, Братя Тавиани и др. През 2007 година заминава за Русия, където е част от продукции на Сони Пикчърс и Фокс.

3х8000 планира алпинистът Боян Петров през 2018 г.

02 ноември 2017

Алпинистът Боян Петров завършва успешен сезон с два изкачени планински гиганта, което го доближава на четири осемхилядника от това да се сдобие с така наречената Хималайска корона и да изпълни проекта си "Българин на 14х8000". От финала го делят най-високият на планетата връх Еверест (8848 м), четвъртият Лхотце (8516 м), тюркоазеният Чо Ойю (8201 м) и джуджето Шиша Пангма (8027 м). Еверест и Шиша Пангма Петров вече обяви, че ще атакува през пролетта, а през есента се готви за Чо Ойю.

Николай Волев: За мен най-големият срам е да направя филм, който бързо и лесно ще бъде забравен

23 октомври 2017

Николай Волев, кинорежисьор: Ненавиждам посредствеността, затова снимам рядко

- След предишните мои филми, в които съм се занимавал с други проблеми, най-сетне дойде време и за чисто любовната тема. Освен за интимните човешки отношения, филмът е и за другото важно нещо в живота на героя – творчеството като насъщна духовна потребност. В центъра на сюжета е драматург в криза, чиито терзания изпъкват особено ярко сред спиращата дъха красота на българската природа. В крайна сметка героят спечелва сърцето на своята неочаквана муза и си възвръща любовта на публиката с успешна пиеса, но това става за сметка на раните, които той нанася на най-близкия си човек.