СРЕЩИ

Юрий Дачев: В театъра обичам усещането за дом и за уют

21 май 2020

„Не обичам да оставам в театъра, когато той не живее, когато няма представление или репетиции. Зад кулисите предпочитам да оставям големите приказки, сложните разговори, лесните емоции“, сподели още Юрий Дачев.

„Обичам да разказвам ясни истории, такива, които, когато свърши спектакълът, зрителят да е наясно какво е гледал, да може да го подреди и с няколко думи да го събере в главата и във впечатленията си“.

Съчетаването на различни занимания по-скоро отключва въображението и хъса за работа на режисьора драматург, защото разнообразието не го разпилява, а напротив – мотивира.

Доц. Ангел Кунчев: Рано е да се каже дали сме преминали най-острата фаза на коронавируса

13 май 2020

Според данните дотук има един пик, макар че аз избягвам да го наричам така, защото, когато погледнем след един-два месеца, тогава ще се види кое е било пик и кое не. Но има една върхова стойност в края на април, след което има едно успокояване. Ние сме свидетели, че тези, които "хващаме" като положителни, пък и броят на починалите, не растат особено. Но доколко това е трайна тенденция и можем да приемем, че сме преминали най-острата фаза, според мен е твърде рано да говорим.

Проф. Иво Петров: След 20-30 дни епидемия няма да има никъде по света

07 май 2020

– Плазма с антитела в България се произвежда много отдавна и ние отдавна я ползваме при тежки инфекции. За съжаление, за да се произвежда в големи количества, е необходимо да има голяма „критична маса“ от оздравели донори. Затова, в Германия има призив, хора, които са оздравели от COVID-19 и са позитивни по антитела, да даряват кръв...

Това е един от рационалните доводи да се изследват повече хора с кръвни тестове, за да може в един определен момент нашата национална кръвна банка да се снабди с донорска кръв от оздравели, с оглед на един потенциален нов пик, защото идват есенни месеци и може да сме свидетели на следващ пик на тази епидемия.