СРЕЩИ

Емил Радев: Въпреки компромиса в ЕП няма доволни от разпределението на висшите постове

15 юли 2019

Г-н Радев, след продължителни преговори италианският евродепутат Давид Сасоли беше избран за председател на Европейския парламент. Какъв знак е това за нас?
- Трудните преговори бяха по-скоро за другите висши длъжности в Европейския съюз, а не за поста на председател на Европейския парламент. По традиция в ЕП постът на председател се заема последователно от представители на две различни политически семейства, като мандатът се разделя на две с продължителност от по две години и половина. В тази връзка беше ясно от самото начало, че ако председател на ЕК стане представител на ЕНП, то постът на председател на ЕП трябва да отиде при социалистите. След като за председател на ЕК бе определена Урсула фон дел Лайен от ЕНП, Европейският парламент трябваше да бъде оглавен от социалист. Така се стигна и до избора на Давид Сасоли, който бе посочен от групата на социалистите и демократите в ЕП. Той е трети мандат евродепутат и има дългогодишен опит като заместник-председател на Европейския парламент.

Център "Малка България" в Българския Чикаго

04 юли 2019

„Малко Българско Училище“ (МБУ) е първото българско училище в САЩ, което се сдоби със собствена училищна сграда на адрес: 820-848 Lee Str. Des Plaines, IL. (Предградие на Чикаго). В Новото здание, ще учат около 200 деца от МБУ и ще се провеждат културни и спортни мероприятия за нуждите на българската общност (затова и името на сградата е Център „Малка България". „МБУ“ е основано през 2010 г. и за период от 10 години нараства от 13 до над 600 деца.

Андрей Ковачев: Неприемливо е 7 години да няма решение за Шенген

26 юни 2019

Въпреки че непрекъснато се изтъква, че сме изпълнили критериите, не сме приети в Шенгенското пространство...
- От 7 години Съветът не намира смелост, време и кураж да вземе това справедливо решение. За мен това не е добър сигнал. Затова поставих въпроса пред г-н Доналд Туск. Надявам се, че най-сетне ще бъдем приети в Шенгенското пространството, разбира се, първо по въздух и вода. Всички експерти по сигурност, които се занимават с темата, споделят това мнение.
- На какво обаче се дължи това забавяне?
- Оказва се, че наистина има резерви от някои страни за приемането ни, но и неразбиране, че това е свързано със свободното придвижване на европейски граждани. Дори се учудвам, че при разговори мои колеги твърдят, че настроенията в момента са границите да не се отварят.