СРЕЩИ

Калина Костова разговаря с Яна Маринова

28 ноември 2023

Яна Маринова: Разбрах, че до голяма степен всичко зависи от това дали хората са готови да говорят на подобна тема и проблеми. И ако жертвите предпочитат да защитават насилника и да мълчат, какво трябва да се промени, за да се чувстват те защитени и сигурни? Много зависи до каква степен хората искат да живеят с мисленето “Абе ти си трай сега, защото ще започнат да говорят за теб. Абе по-добре да си замълчиш, по-добре да не си го причиняваш”. Не мога да съдя или да определям колко се прави по темата и как. Единственото, което мога да направя, е да кажа на себе си като малка: “Не се притеснявай. Помниш ли тази игра, в която мама Дани те учеше?”. Тя е точно затова - да се научиш, че може да си щастлив само ако имаш пълно доверие на човека до себе си и да разбереш, че единственият начин да си щастлив е да бъдеш свободен

Ярослава Прохазкова разговаря с проф. Анастас Герджиков

21 ноември 2023

проф. Анастас Герджиков: Много са нещата, от които съм удовлетворен. Заварих университета в тежко състояние след финансовата криза, по време на която бюджетът ни беше намален с една трета, и съм доволен, че преодоляхме този период. Софийският университет запази високото качество на образованието, което предлага, международната ни дейност се засили, подобрихме значително научната си инфраструктура, публикациите ни в реферирани и индексирани издания само за 2 г. са се увеличили с 50 на сто, което е сериозно постижение.

Илияна Маринкова разговаря с Боряна Димитрова

14 ноември 2023

Боряна Димитрова: Ако говорим за най-прекия ефект върху изборите от скандала, който се разгаря днес, той е точно в тези две посоки, които очертахте. От една страна, със сигурност снижаване на доверието в изборния процес. Хората няма да имат достатъчно време да се ориентират какво точно се случва, как точно се случва. Когато се използват толкова тежки квалификации като “държавен преврат”, “проблем с националната сигурност”, “касиране на изборите”, това отблъсква хората. Кара ги да мислят, че техният глас няма да бъде отчетен, че ще бъде манипулиран. Сривът на доверието в изборния процес съвсем естествено може да доведе и до по-ниска избирателна активност.