СРЕЩИ

Проф. Александрова, БАН: Ваксините не са вълшебна броня, но предотвратяват тежко боледуване

14 април 2021

Проф.Александрова: Затварянето на градове и държави (т.нар. локдаун) е непознато до скоро явление, което преобърна живота ни през последната година и ни изправи пред неподозирани икономически и социални проблеми. Подобна мярка е прилагана в почти всички страни, с много малки изключения, но за различен период от време – от 4 дни в Турция до над 300 дни в Катар. Пионер в тази област е гр. Ухан, където 14-милионното население остава напълно заключено за 76 дни. Експертите изчисляват, че това е предотвратило между 0.5 и 3 милиона инфекции и между 18 000 до 70 000 смъртни случаи. Което, разбира се, е за сметка на отрицателното въздействие върху икономиката и личната свобода на хората. Животът обаче е най-голямата ценност.

Проф. Плочев: Новото предизвикателство за здравеопазването е постковидният синдром

05 април 2021

Проф.Плочев: Природата и планетата си вървят по своя естествен еволюционен път и ние можем само да попречим, но не и да променим този път. С какво пречим - с нашите „цивилизовани“ действия, например - изсичането на джунглите и максималното доближаване на човека до прилепите и оттам 4-5 нови болести, като хендравирус, COVID, SARS, MERS. Това са няколко нови болести, които дойдоха от животните, преди това не бяха познати. Трябва да сме много внимателни по отношение на това как посягаме на природата и какви вреди причиняваме. Наистина това има значение.

Проф. Михаил Константинов: Очаквам около 3 млн. души да гласуват…

24 март 2021

Проф. Михаил Константинов: Естествено, притеснява ме опасността от заразяване, разболяване и смърт на хората. На 15 март 2020 г. във Франция произведоха първи тур на местните избори. Седмица след това имаше пик на заразените, а три седмици след изборите – пик на починалите. Вторият тур на изборите беше отменен. Разбира се, „след“ не значи „поради“. Но съмненията остават. У нас обаче мисля, че вече знаем доста за К-19 и сме много по-подготвени. Освен стандартните средства срещу заразяване, трябва да се разчита и на ефекта от ваксините. През този месец темпът на ваксинация трябва рязко да се повиши.