СРЕЩИ

Да нарисуваш история, тъга, радост, е една от най-вълнуващите професии, казва световноизвестният аниматор Теодор Ушев

19 ноември 2019

Вече имате световно признание с него. Колко важна за Вас е българската му премиера?
- В някакъв смисъл, е най-важната за мен. Да, филмът има вече своя фестивален живот, скоро приключи северноамериканското му представяне. След световната му премиера в Торонто, го показахме в Лос Анджелис, Сан Франциско, Отава, Монреал. След това в няколко града в Испания, предстои Токио, Лайпциг, Париж, Филаделфия, а на 17 ноември - София.
Понякога животът прави тези съвпадения - на същата дата преди година, видях баща си за последен път и си взех сбогом с него. Този филм и това събитие са посветени на него! Той не можа да види филма, който беше моето обяснение в обич и признателност към този скромен, силен и велик за мен човек.

Стефан Командарев: Независимо дали си актьор или режисьор, най-опасно е да се вземеш на сериозно

08 ноември 2019

Разкажете повече за колаборацията с органите на реда, която даде основата на сюжета!
- Свързахме се със синдикалната организация на служителите в МВР още когато се появи тази идея за филма. И нейните представители я прегърнаха още тогава. Те всъщност правят доста читави неща – освен чисто синдикалните искания нощният труд да не се оценява на 25 стотинки на час и т.н., те основно се опитват да върнат достойнството на полицаите. Това достойнство преминава донякъде и през това да се каже истината. С тях имаме кампания с книгата и сайта „В кръг“, в рамките на която събираме истински истории с полицаи.
След като им разказахме за идеята ни, започнахме

Деница Сачева: Инвестираме в интегрираните подходи

28 октомври 2019

В Германия има т.нар. kindergelt. Това са пари за деца, които се дават на родителите, дори когато децата им не се намират на територията на страната, където те пребивават. Това за нас е по някакъв начин проблем в работата ни по механизма за обхват да се връщат децата обратно в образователната система[1]. Тъй като санкциите, които налагаме ако едно дете не ходи на училище са да бъдат спрени детските...Нашият проект бе представен на ниво федерални провинции и очакваме да получим обратна информация коя от тях би работила с нас. И да се насърчава съответно ходенето на училище.