СРЕЩИ

Николай Василев: Дали ще има рецесия, зависи от световната ситуация, войната, цените на енергията...

07 февруари 2023

- По-добра или по лоша очаквате да е 2023 г. за икономиката, за бизнеса и за портфейла ни?

- По-добра. Към момента не е сигурно, че ще има рецесия. Ако продължи положителният икономически растеж, значи годината може да бъде по-добра. Дали ще има рецесия, зависи от световната ситуация, войната, цените на енергията. Това са външни фактори, България нищо не може да направи по тях. По отношение на бизнеса - той най-много страда от несигурност.

В съседна Румъния, обаче, която граничи с войната, се оказва, че през 2022 г. има над 11 милиарда евро чужди инвестиции. А в България я има 2 милиарда, я не. Значи проблемът е в “нашия телевизор”.

Адриан Николов: За да сменят квалифицираните хора регион или държава – влияят средата и услугите

31 януари 2023

Адриан Николов: Конкуренцията е голяма, образованието и подготовката на хора от IT сектора е дълга и скъпа. Дори да бъде привлечен от друг сектор и да има други специалности, за подготовката на добър програмист например трябват поне 6-12 месеца специално обучение. А и това не е работа, която се удава на всеки. Хората, които могат да работят това, но все още не го правят, остават все по-малко. А българските фирми се конкурират и с чужди пазари, да речем във високотехнологичните центрове на Германия.

Христо Христов: Какво не се промени в “Дарик”? Търсенето на истината...

24 януари 2023

Христо Христов: Иска ми се да вярвам, че медиите са бизнес, в който влизаш не само заради печалбата, а защото те е грижа и за достоверността на информацията, за истинността на фактите, за достъпа до качествена информация.