СРЕЩИ

Проф. Андрей Пантев: 6 септември е второто освобождение на България

09 септември 2019

6 септември е второто освобождение на България, изцяло подготвяно, реализирано и защитено от български сили. Това е почти двойно уголемяване на една държава, която все още има зависим статут. Така че Съединението до голяма степен подготвя Деня на независимостта, която е осъществена по мирен път, но не би било възможно да се осъществи по този начин, ако не беше предварително делото на съединението. А то удиви света с три неща - с чувството за общност, за умереност и готовност за защита на това дело, включително и на бойното поле.

Трудовите възнаграждения да гарантират нормален живот, иска Ваня Григорова

27 август 2019

Сближаването на трудовите възнаграждения в България с тези в Европейския съюз ще спомогне и за завръщането на част от емигриралите български граждани

За набиране на по-масовите работници с неспецифични знания и умения вече е нужно специалистите по човешки ресурси да бъдат по-активни. За намиране на професионалисти с редки специалности, за които по правило позициите в една компания са единични, се прилага т.нар. хедхънтинг, който не е иновация и се практикува от десетилетия.
И в двата случая е необходимо да се увеличат работните заплати и да се подобрят условията на труд.

Васил Велев: „Пазарът на еленергия трябва да осигурява прозрачност”

15 август 2019

- Цената на електроенергията на пазара у нас от началото на годината е сред трите най-високи в ЕС. Дори бих казал в Европа, защото включваме и страни като Сърбия и Швейцария. Това сочи статистиката, като се има предвид и доплащането, което правим за преференциалните цени на американските централи в „Марица изток“. А това трябва да се има предвид, тъй като над цената на борсата доплащаме за следващия регулаторен период - 22,28 лв. за мегаватчас. Това е надбавка над цената на борсата, която чрез „задължение към обществото“ гражданите и бизнесът заплащат. И като се вземе предвид тази надбавка, ние сме сред трите страни с най-скъпи еленергии за индустрията в Европа. Това е резултат от недоброто функциониране на пазара и безспорно води до забавяне на икономическия растеж, до по-ниски възнаграждения за заетите в индустрията. Този пазар всъщност се доминира от участници, които са заинтересовани от по-висока цена. Това е точно обратното на регламента на ЕС. Пазарът на еленергия трябва да осигурява прозрачност.