КАЛЕЙДОСКОП

Инициативата „Розите на България” в Лондон

25 май 2018

На 11 май 2018 г. към инициативата на Министерството на образованието и науката ”Розите на България” се включи и Българското училище „Иван Станчов” към Посолството на Република България във Великобритания. В салоните на посолството в Лондон се състоя малък концерт

Инициативата „Розите на България” във Валенсия

25 май 2018

Обединени от една идея на МОН, стотици българи се събраха във Валенсия на 11 май и всички заедно почетохме един от най-светлите празници – деня на Светите братя Кирил и Методий. Организатори и участници в инициативата ,,Розитите на България” бяха българските училища,,Христо Ботев” Торент и Алзира и ,,Васил Левски” - Валенсия.

Мадрид. Среща-разговор за българските училища в чужбина

22 май 2018

На 13.05.2018г. по инициатива на ПБНУ„ Св.Иван Рилски“, гр. Мадрид, се състоя среща-разговор на ръководители на български училища в чужбина с г-н Асен Петров, държавен експерт в МОН, отговарящ за училищата в Испания.
Присъстваха представители на 36 училища от Испания.

На срещата беше обсъден проектът за ПМС за българските училища в чужбина (БУЧ), разисквани бяха и текущи въпроси, свързани с функционирането на училищата. Повдигнат бе и въпросът за роенето на БУЧ.

Срещата продължи почти 5 часа в изключително делова обстановка и много от колегите получиха отговори на поставените от тях въпроси.

Софийска опера гостува с Вагнер в Москва

22 май 2018

Софийската опера и балет гостува в Болшой театър в Москва от 12 до 23 май с шест спектакъла, съобщават от операта. Гастролът се открива тази вечер с операта "Янините девет братя" от Любомир Пипков и утре с балета "Корсар" от Адолф Адам. Ще бъде представена и тетралогията на Рихард Вагнер "Пръстенът на нибелунга" - "Рейнско злато", "Валкюра", "Зигфрид, "Залезът на боговете".

Изложба на художника Валентин Ковачев в Мадрид

22 май 2018

Изложбата „Мистика” на Валентин Ковачев в мадридското „Атенео“